Az autókamera-portál

2011. március 31. 12:04 - CarCam.hu

Kerékpáros baleset

Klasszikus városi autós-bringás szituáció, a sor mellett elguruló kerékpár és a jobbra kanyarodó autó találkozása. Itt fizikai kontaktus is létrejött, szerencsére személyi sérülés nélkül. A felvétel nagyon tanulságos, ajánlom mindenki figyelmébe!

Zoli felvételéhez nem szükséges különösebb kommentárt fűzni, elegendő ha az ő levelét beidézem. Arról azért finoman emlékezzünk meg, hogy a Ford teljesen szabályosan indexel...

Tipikus biciklis baleset... A fickó a szép tavaszi időben telefonnal a kezében teker (piroson át is, ahogy lehet látni a videó elején), aztán a következő saroknál jön a meglepetés, amikor a Ford jobbra akar kanyarodni... Úgyhogy a csávó repült egy szépet, de úgy néz ki megmaradt. Más kérdés persze, hogy illene jobbra kanyarodás előtt a jobb oldali tükörbe nézni.

Helyszín egyébként: Karolina út, Budapest

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://carcam.blog.hu/api/trackback/id/tr866614275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lotht 2011.03.31. 12:30:47

Szinte együtt haladtak, nagyjából a holttérben lehetett a kerékpáros.

Zoltán 2011.03.31. 12:35:24

Részlet a KRESZ-ből: "2010. január 1. óta felfestés hiányában is előre szabad sorolni kerékpárral piros lámpánál a jobb oldalon, feltéve hogy elég hely áll a rendelkezésünkre, és a jobbra kanyarodókat nem akadályozzuk. Ha így teszünk, akkor különösen figyeljünk arra, hogy az előresorolás közben és utána lássanak minket az autóvezetők. Soha ne álljunk meg jobbra indexelő autó mellett jobb oldalon a holttérben!" Kerékpáros KRESZ: http://vandorlak.hu/contents/kerekparkresz.pdf A biciklisek nagy része nem ismeri, vagy nem hajlandó betartani.

magpet 2011.03.31. 12:57:08

Igazából ehhez még KRESZ se nagyon kell, csak egy minimális józan ész. Ha pedig valaki tényleg nem képes arra figyelni, hogy a környezetében álló/mozgó járművek mit művelnek (pl. index), az inkább járjon BKV-val.

errorka 2011.03.31. 15:44:29

@magpet: zavarta a mobil. Azzal viszont nem ertek egyet, hogy tipikus biciklis baleset. Az inkabb a keros atvezeteseknel szokott tortenni, az tipikus. Itt volt egy faszkalap, aki szart mindenre, csak tekert esz nelkul, es kozben mobilozott. Ilyen szituban viszont sztem - "elvakult" kerekparoskent mondom - semmi felelossege nincs a gepjarmuvezetonek.

magpet 2011.03.31. 16:18:53

@errorka: annyiban neveztem tipikusnak, hogy az autó és a kerékpár egymás mellett elhaladása - főleg egy kanyarodással súlyosbítva - gyakran forrása mindenféle konfliktusoknak. Az itt látható az egyik verzió. A másik a fordítottja: bringa áll a pirosnál első helyen, autó mellégurul, nem indexel, majd zöldnél autó jobbra kanyarodik. Volt már részem benne bőven, én se keveset járok bringával, lásd: http://carcam.hu/2011/02/a-kerekparnak-is-lehet-elsobbsege/ :)

domel 2011.06.05. 13:26:04

Pirosnál álló járművet kikerülni szabad kerékpárral, de ha a gépjármű mozgásban van, az már nem kikerülés hanem előzés. A gépkocsi vezetőjének fel kellett volna ajánlani a felvételt, mert annak hiányában komolyan megszívhatja, ha a kerékpáros rendőrt hív. A felvétel alapján a kerékpáros is szívott volna egy jót

magpet 2011.06.06. 18:18:48

domel: igazad van. Ez tipikusan az a helyzet, amin egy ilyen felvétel nélkül évszázadokig lehet vitatkozni, odahordani a haverokat a bíróságra hamis tanúzni, stb. A helyszínelésnél annyi látszana, hogy a két jármű összeért. Autós ezt mondja, bringás azt.
Az autókamera-portál
süti beállítások módosítása