Az autókamera-portál

2013. december 06. 07:00 - light

Autós kamera Vs. Okostelefonos alkalmazás

Jelenleg egy androidos telefont használok az autós eseményeim rögzítésére, de egyre inkább elgondolkozom egy kifejezetten e célt szolgáló kamera beszerzésén.

2010 nyarán kezdett el foglalkoztatni a gondolat, hogy beszerezzek egy autós kamerát. Már akkor is 50 ezer Forint körül kezdődtek a minőségibb kamerák, de aztán úgy alakult, hogy tudtam venni egy akkor csúcsnak számító androidos telefont ennél olcsóbban. Gondoltam, ha ezekben az okostelefonokban van G szenzor, akkor egy megfelelő tartást és kilátást biztosító autós tartóval, teljes értékű fekete dobozként használhatom. Rögtön az első hónapban be is ruháztam 500 jent (kb. 1250 Ft) egy megfelelőnek tűnő alkalmazásra. Ez volt a SensorVideoRecorder.

 

Ingyenesen ki lehet próbálni a SensorVideoPlayer letöltésével, ami 5 perc rögzítést engedélyez. Beállítható, hogy a program lementse-e a CSV és a KML fájlokat. Előbbi a gyorsulásérzékelő, utóbbi a GPS adatokat tárolja. A video mérete a QCIF-től (176x144) kezdve WVGA-ig (854x480) állítható. Ha hangot is szeretnénk felvenni, a mikrofon is engedélyezhető. A felvétel hossza minimum 1 perc, maximum 1 óra lehet. A folyamatos és az ismétlődő felvétel azt eredményezi, hogy a beállított időintervallum után elkezd egy újat, és letörli a legrégebbi videót. Elvileg, de nálam ez utóbbi nem működik. Hasznos funkció még, hogy az alkalmazás indításával automatikusan elindul a rögzítés, és kiválasztható, hogy a felvétel során elhalványítsa-e a kijelzőt.

 

A gyorsulásérzélőt is lehetőségünk van felkészíteni a csattanásra, azaz ha a hardver az előre beállított G értéktől nagyobb eltérést érzékel, akkor onnantól kezdve még maximum 1 percig rögzíti az eseményeket.

Az elkészült video így néz ki:

 

Míg a felvétel során a kijelzőn elárasztanak minket az információk (irány, magasság, sebesség, mini térkép, a felvétel hossza)és a gyorsulásérzékelő adatai, addig sajnos ezek az elkészült videon nem látszanak. Gondolom a csv és kml fájlok használatával ez megoldható lenne, de sajnos én ehhez nem értek. Az elkészült videókat egyébként az alkalmazáson belül is vissza lehet nézni.

SVR

A használat során jöttem rá, hogy sikerült egy majdnem tökéletes app-et beszereznem. Az alkalmazásfrissítések idővel már használhatóvá növelték a felbontást, mert kezdetben max. a 320x240-et tudta, és Messiásként érkezett a 640x480. Így egyetlen nagy hibája maradt, ami miatt más szoftver után néztem, ez pedig, hogy nem fut a háttérben. Erre azért lenne szükség, mert ugye egy telefonról beszélünk, azaz bármikor érkezhet rá egy hívás, és ha pont ekkor történik valami, akkor szemtanú helyett , csak egy fültanúnk lesz, ami mondanom sem kell, hogy közel sem ugyanaz. Ez ugye még kiküszöbölhető lenne azzal, hogy tiltjuk az összes bejövő hívást, de gondolom többen vannak, akik ilyenkor is fogadnának hívást kihangosítva, vagy headsettel. De az is előfordulhat, hogy a telefonunkat használjuk navigálásra, és emiatt szorul háttérbe a felvétel.

Sajnos az alkalmazás fejlesztésével valószínűleg felhagytak, mert az utolsó frissítés 2011. márciusában érkezett hozzá, szóval az áhított funkciót szerintem már nem kapja meg. Idővel talán eljutottak volna a 720p felbontásig, hogy a rendszámok is rendesen látszódjanak, és integrálhatták volna az általam hiányolt fejlesztéseket, kijavíthatták volna a hibákat. Így tőlem a képzeletbeli tízes skálán hetest kap.
Értékelés: 7/10

Azóta több alkalmazást is kipróbáltam, melyek ugyan működnek a háttérben, de egyik sem volt tökéletes, mert a használat során derültek ki bosszantó hibák, vagy egyszerűen lefagytak. És itt jutottunk el az autós kamerák legnagyobb előnyéhez a stabil működéshez. Mert a dashcam lényegében egy céleszköz, az a dolga, hogy „tűzön-vizen” át felvegye és eltárolja a felvételt, szemben az okostelefonnal, amin hívást fogadunk, navigálunk, zenét hallgatunk, azaz egy multifunkciós eszköz, így talán érthető is, hogy néha nem bírja a terhelést.

Viszont ha találunk egy rendületlenül üzemelő autós biztonsági alkalmazást, akkor megoldás lehet mondjuk egy régebbi okostelefon alkalmazása, amit a használat után elrejtünk a kesztyűtartóban. Ezt a „macerát” kerülhetjük el egy autós kamera bevetésével, amit az okostelefonnál lényegesen kisebb mérete miatt, akár nyugodtan a helyén hagyhatunk.Nem tűnik fel, vagy ha mégis, talán kevésbé törik fel érte az autót, mint egy smartphonért. Sőt inkább még egy kis biztonságérzetet is adhat a leparkolt autónknak.

A biztonságról jut eszembe, mert a közelmúltban ezen is gondolkoztam, hogy léteznek autós nyomkövető berendezések kezdve a 30 ezres kategóriától a százezresig. Ezen túl még fizetni kell a havidíjért, ami 2000-nél kezdődik. De ha van egy második okostelefonunk, amit jelen esetben útközbeni események rögzítésére használunk, akkor az tökéletesen alkalmas nyomkövetésre is. Ha kifizetünk havi félezer forintot egy második SIM kártyáért, akkor már csak az a kérdés, hogy a kesztyűtartóban milyen a GPS vétel.

Én annak ellenére, hogy telefont használok a rögzítésre, az autós kamerát ajánlom, mert hiába találunk egy stabil app-et, az operációs rendszer is megtréfálhat minket néha egy Kényszerített bezárással. Ettől függetlenül a későbbiekben szeretnék bemutatni pár Blackbox alkalmazást, melyeket időközben használtam, illetve pár újat is, hátha a tesztek során találok egy megfelelőt, esetleg másnak beválik.

Címkék: android
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://carcam.blog.hu/api/trackback/id/tr46614689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az autókamera-portál
süti beállítások módosítása