Az autókamera-portál

2012. március 01. 16:35 - CarCam.hu

Minek ide lámpa?

A CarCam.hu-tól távol áll, hogy kedves olvasóit szabálytalanságra bíztassa, vagy hogy megkérdőjelezze a szabályalkotók és a közlekedést szervező tudósok tökéletes munkásságát. Ezen a lámpán viszont érdemes volna eltöprengeni.

Budapest, Zugló, Kerepesi út és Szentmihályi út sarok. A Kerepesiről lehet jobbra kanyarodni (lehet, hogy már önmagában ennek is örülnünk kellene?), mindezt lámpával biztosítva. A felvételen az látható, amint egy autó egy darabig vár, majd a tétlenséget megunva (igen, szabálytalanul) nekiindul, és befordul jobbra. "Csúnya, ronda piroson áthajtó ámokfutó tömeggyilkos!" - kiálthatnánk első reflexből, de nézzük csak meg jobban a helyszínt!

A Kerepesi úton befelé (a mi érkezésünkkel párhuzamosan) hömpölyög az egyenesen menő forgalom, keresztbe tehát nyilván mindenkinek piros. Az úttal párhuzamosan futó HÉV-et fénysorompó védi. (Aki a HÉV elé akar hajtani a vörös fénysorompó ellenére, azt a piros lámpa se állítja meg.)
Felvetődik a kérdés: minek ide a lámpa? Miért nem elég egy elsőbbségadás kötelező tábla, mint oly sok hasonló jobbra kanyarodási helyzetben? Természetesen megerősítésként maradjon a fénysorompó. De vajon mi értelme van a felvételen látható szituációban hosszan álldogálni a kereszteződésben?

A felvételen a gépkocsi rendszámát kitakartam. Nem a sofőr haragjától félek, hanem őt kívánom megóvni a kellemetlenségektől, mert - bár a szabály szent dolog - meg tudom őt érteni ebben a helyzetben. Az ilyen jellegű szabálytalanságok egyik kiváló ellenszere lenne, ha a város közlekedése nem lenne betegesen túlszabályozva, és egy kicsit felnőttként kezelné az embereket...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://carcam.blog.hu/api/trackback/id/tr746614503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diego 2012.03.01. 19:00:10

Azért van ott lámpa, mert a hévsín után a bicikliúton akkor van zöld. Az meg ronda dolog lenne, ha bárki a bringások közé hajtana.

magpet 2012.03.01. 20:46:23

Részben. Az itteni zöld ideje részben egybeesik a bringaút zöldjével. Egyébként sok helyen van olyan, hogy jobbra kanyar közben el kell engedni a bringást vagy gyalogost, nem olyan bonyolult az.

BrOnZ 2012.03.06. 07:24:33

Nem lehetséges, hogy a "szabálytalan" Renault-os-tól balra lévő - a járdasziget túloldalán- haladó autók lekanyarodhatnak jobbra kis ívben keresztezve a HÉV és így a kérdéses "minekalámpás" sávot? Nem ismerem a helyet, csak a képekről ez ugrott be...

diego 2012.03.06. 11:26:58

BrOnz! Tuti biztos, hogy nem kanyarodhat le, mert pont ezért van a kanyarodósáv, amiben a renault áll. Arra felé lakom, kb 20 éve, és azóta ez a rend.
Az autókamera-portál
süti beállítások módosítása