Az autókamera-portál

2012. október 28. 18:36 - CarCam.hu

Erdélyi vegyes

A minap Erdélyben jártam, természetesen ablakban a Smarty. Eddig kétszer gurultam arra, a harmadik alkalommal elhatároztam, hogy rögzítek pár érdekességet. Kezdetben minden záróvonalas előzésre nyomtam a gombot, aztán rájöttem, hogy itt más számít extrának, illetve nincs az az SD kártya, ami elég lenne egy négy napos erdélyi túra minden apró furcsaságának rögzítésére.

Az alábbi videón nem csak a közlekedési szabályok rajongói szörnyülködhetnek, hanem a tehénkéket, birkákat és az árokból kimászó bringásokat kedvelők is. Sajnos 3 baleset képei is felkerültek (nem voltunk részesek, csak a nyomokat láttuk): a két Dacia elég rosszul nézett ki, itt a mentők is jártak. A harmadik egy erdélyi klasszikus: a kivilágítatlan lovaskocsival való találkozás.

Általánosságban igaz, hogy arrafelé talán még a miénknél is veszedelmesebb a mentalitás. Közismert tény, hogy Magyarországon a törtetés, a csakazértis előzés, a furakodás, a bármi áron történő okosba megoldás nem ismeretlen fogalmak. Tőlünk keletre ez fokozottan igaz, tényleg nyitott szemmel kell közlekedni.

A záróvonalon előzés tehát teljesen normális, természetesen a rendőrt sem zavarja. Szintén nem okoz semmiféle meglepődést, ha egy kocsisor (baleset, útépítés) mellett lendületesen gurulnak el a türelmetlenek, majd ugyanezzel a lendülettel vágódnak be a sor elejére. A követési távolság ugyancsak újraértelmezendő fogalom, ha Erdélyben autózunk.

Extra veszélyforrást jelentenek a kamionok. Amit nálunk, vagy Nyugat-Európában nem mer megtenni a kamionos, azt itt szemrebbenés nélkül. Többször megesett - a videón is látható - hogy lakott területen belül képtelenség betartani az 50km/h-t. Nem azért, mert olyan állati erős az autóm, hanem mert a kamionok szabályosan letolnak az útról. Ha az ember ilyen helyzetben nem vesz fel egy 60-65 körüli tempót, az majdnem a biztos halál. Persze az igazán menő kamionosoknak ez is kevés, ilyenkor is simán előznek 80-90km/h körüli tempóval, amire szintén láthattok példát a felvételen.

De hogy ne csak nyafogjak: a falvakban mindennapos jelenség, hogy állatkák mászkálnak az úton. Birkacsorda, legelészésből hazatérő tehenek. Ha az ember épp nagyon rohan, akkor biztos bosszantó, mi viszont szerettük. Kedves pillanat, amikor az út közepén a tehénke boldogan nyalogatja borját, mert nem siet sehová. Kicsit irigyeltem. :)

Erdély nagyon jó hely, az emberek kedvesek, igaz, kamionossal nem beszélgettem. :)
Aki teheti, látogasson el oda, de nagyon legyen észnél, nehogy ő okozza a következő torlódást!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://carcam.blog.hu/api/trackback/id/tr146614615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az autókamera-portál
süti beállítások módosítása